Itálie tlačí STMicroelectronics, aby zvýšila investice do země

Mar 13,2024

Vláda Giorgia Meloni v Itálii požádala výrobce čipů Stmicroelectronics (ST), aby poskytl větší podíl investic do Itálie.Podle zasvěcených osob Itálie, která drží akcie v této polovodičové společnosti, se proti nové tříleté funkční období Jean Marc Chery, generálního ředitele italského francouzského polovodiče.Itálie věří, že investice společnosti je pro Francii prospěšná.

STMicroelectronics má tržní hodnotu více než 40 miliard EUR a je jednou z mála globálně důležitých evropských společností ve svém strategickém polovodičovém podnikání.Společnost se zaměřuje na polovodiče používané v odvětví smartphonů a elektrických vozidel a její zákazníci zahrnují Apple a Tesla.

Pod vedením Giorgia Meloni Itálie posílila svou rétoriku a činy týkající se francouzských akvizic italských společností, které jsou považovány za hegemonické.Giorgia Meloni zahájila v lednu bitvu se Stellantis Automotive Group, která vlastní italské značky jako Fiat a Alfa Romeo, jakož i francouzské značky Peugeot a Citroen, protože společnost se snaží přesunout výrobu automobilů na nižší náklady/regiony.Loni v listopadu Giorgia Meloni odmítla akvizici místní letecké společnosti Safran Group ve Francii.Safran Group v únoru letošního roku uvedla, že se zabývá „dialogem“ s italskými úřady ohledně obnovení akvizic.

Podle dokumentu o podání společnosti drží italské a francouzské vlády 50% akcií holdingové společnosti prostřednictvím římského ministerstva financí a francouzské veřejné banky Bpifrance SA, která sama vlastní 27,5% akcií STMicroelectronics.

Podle zasvěcených osob je Itálie nespokojena s nedávným rozhodnutím Jean Marca Cheryho změnit strukturu společnosti ze tří hlavních obchodních oddělení na dvě obchodní oddělení.Redukovaný automobilový oddělení je vedeno hlavně Italové, včetně výkonného Marco Montiho, kteří později společnost opustili.

Osoba uvedla, že tento krok posiluje celkový názor lidí, že Jean Marc Chery upřednostňuje Francii a odolává úsilí Itálie mít silnější hlas při celkovém rozhodování.Současná oprávnění Jean Marc Cheryho vyprší koncem tohoto roku.

Mluvčí společnosti STMicroelectronics uvedl, že společnost vzala na vědomí nedávné spekulace médií o svém vedení a dodala, že její rada v této záležitosti nepřijala další kroky od doby, kdy v září loňského roku navrhla znovu jmenování Jean Marc Chery.

Odborná výbor povolený prezidentem Macronem zveřejní zprávu o umělé inteligenci (AI), která vyzývá Francii, aby zvýšila investice do produkce nízkohlíkových čipů, jako jsou italské francouzské polovodiče, a zdůrazňuje důležitou roli, kterou může společnost hrát při zelené transformaci.

Mluvčí uvedl, že výrobním zaměřením italského francouzského polovodiče je zvýšit výrobní kapacitu 300 mm ve Francii a Itálii, jakož i širokopásmovou produkční kapacitu karbidu křemíku v hlavní továrně v Catanii.

Stmicroelectronics plánuje založit polovodičovou produkční základnu poblíž Grenoble ve Francii se Spojenými státy a Francie poskytne dotaci 2,9 miliardy EUR (3,2 miliardy amerických dolarů) jako demonstraci úsilí společnosti Macron o znovu lokalizaci klíčových technologií v Evropě.
Produkt RFQ