Apple jednou zakryl pokles poptávky po iPhone v Číně a souhlasil s tím, že zaplatí 490 milionů dolarů v dohodě o soudních sporech

Mar 16,2024

Apple souhlasil, že zaplatí 490 milionů dolarů na urovnání žaloby na hromadu.Tato žaloba na žalobu byla podána některými akcionáři společnosti Apple a obviňoval generálního ředitele Apple Tim Cook z skrytí poklesu poptávky po iPhone v Číně a klamajících akcionářů.

Appleova předběžná dohoda o urovnání byla předložena okresnímu soudu Oakland v Kalifornii v USA 15. března a vyžaduje schválení okresního soudce.

Tento soud vznikl 2. ledna 2019, kdy Apple nečekaně snížil své čtvrtletní prognózu příjmů až o 9 miliard dolarů kvůli napětí obchodu mezi Čínou a Spojenými státy.Dříve generální ředitel Apple Cook řekl investorům na konferenčním hovoru analytiků v listopadu 2018, že ačkoli Apple čelil prodejnímu tlaku na slabých měnových trzích, jako je Brazílie, Indie, Rusko a Türkiye, nezmínilo se o Číně.Nedlouho poté se cena akcií společnosti Apple propadla o 10% a její tržní hodnota se odpařila o 74 miliard USD, což investorům přimělo podat žalobu proti Apple.

V době zveřejnění Apple a jeho právníci neodpověděli okamžitě na žádosti o komentář.

Podle soudních dokumentů Apple za to popírá jakoukoli odpovědnost, ale rozhodl se dosáhnout vypořádání s cílem vyhnout se nákladům na soudní řízení a jakékoli výsledné zásahy.

Od ledna 2019 vzrostla cena akcií společnosti Apple čtyřikrát, přičemž tržní hodnota přesahovala 2,6 bilionu dolarů, čímž dosáhla téměř 3 bilionů dolarů v jednom bodě, což z ní činí největší uvedenou společnost na světě podle tržní hodnoty.
Produkt RFQ