Apple vyvíjí čipy M4 pomocí modernizace procesů 2 nebo 3 nanometrů TSMC

Mar 15,2024

Společnost Apple právě spustila MacBook Air s vestavěnými čipy M3 a zahraniční média oznámila, že Apple pracuje na vývoji čipu M4 příští generace, který by měl být spuštěn příští rok.Rozumí se, že čipy M4 mají možnost přijmout 2 nanometrový proces TSMC a letos budou nainstalovány související procesy TSMC a příští rok budou nainstalovány hromadně.

Zasvěcenci odhalili, že Apple oficiálně spustil svůj plán vývoje M4 Chip, který bude spuštěn společně s příští generací MacBook Pro.Poté, co společnost Apple v listopadu 2020 vydala svou první generaci samostatně vyvinutého čipu M1, pravidelně upgradovala své čipy.V červnu 2022 vydala čip M2 a na konci října loňského roku vydala čip M3 s mezerou asi rok a půl mezi každou generací čipů.Na základě toho se odhaduje, že Apple uvolní čip M4 v první polovině příštího roku.

Někteří lidé také věří, že po hromadění zkušeností s vývojem čipů v posledních letech se očekává, že Apple zkrátí svůj čas vývoje a může uvolnit čip M4 dříve než na konci tohoto roku.

Loni v říjnu vydal Apple tři čipy řady M3 na jednom, jmenovitě čipy M3, M3 Pro a M3 Max.V té době společnost Apple spustila dva modely MacBook Pro s vestavěnými čipy M3, jmenovitě 16 palců a 14 palců a nahradila předchozí 13 palcový MacBook Pro.IMAC byl také upgradován na čip M3 v říjnu loňského roku.

Životnost baterie tří čipů v řadě M3 je až 22 hodin a rychlost zpracování CPU je o 15% rychlejší než M2.Rychlost zpracování GPU je také 1,8krát rychlejší než M2.

V březnu letošního roku společnost Apple spustila dva modely MacBook Air s vestavěnými čipy M3, jmenovitě 15 palců a 13 palců.V současné době má divize IMAC Product Division pouze Mac Studio, Mac Pro a Mac Mini, které jsou stále omezeny na čip M2.

Průmysl obecně očekává, že proces 2 nanometrů TSMC zahájí hromadnou výrobu ve druhé polovině příštího roku, takže čipy M4 mohou stále používat proces 3 nanometrů.Ale ve srovnání s 3 nanometrovými procesem používaným čipem M3 může být 3 nanometrový proces M4 čipu upgradovanou verzí se zlepšením výpočetní energie a energetické účinnosti.

V poslední době se v tomto odvětví objevily zvěsti, že čip M4 se zaměří na upgradovanou verzi motoru neuronové sítě, s významným zvýšením počtu výpočetních jader ve srovnání s předchozí generací a bude schopen provést složitější AIoperace.Apple si však udržoval konzistentní styl důvěrnosti týkající se čipu M4, což vedlo k pokračujícím spekulacím z vnějšího světa.
Produkt RFQ