Spojené státy mohou v blízké budoucnosti oznámit zahraniční high-tech investiční řízení, přinejmenším zaměřit se na polovodiče a umělou inteligenci

Sep 15,2022

14. září, místní čas, podle agentury Reuters, úředník Bílého domu ve středu řekl, že americká investice do zahraničních společností je potenciálním problémem pro správu Biden, ale Bílý dům dosud neučinil konečné rozhodnutí o potenciálním mechanismu pro regulaci regulace Americké investice do Číny. .

Peter Harrell, úředník Rady národní bezpečnosti, uvedl, že vláda USA se zavázala posílit výrobu amerických čipů s 52 miliardami dotací prostřednictvím nedávné politiky zákona a kontroly vývozu. Cílem těchto politik je omezit vývoz specializovaných čipů a souvisejících výrobních nástrojů do Číny.

„Je důležité zvážit, zda a jak americké investice do některých cílených kategorií zahraničních soupeřů polovodičových společností podkopávají účinnost jiných politických nástrojů,“ uvedl na akci pro zveřejnění zprávy o zahraničních investicích.

Zejména Harrell také zdůraznil, že jakákoli opatření zaměřená na zahraniční investice USA by měla být přizpůsobena pro řešení zranitelnosti ve stávajících amerických institucích a konkrétních rizicích národní bezpečnosti.

Poznamenal, že Biden Administration oslovila spojence provádějící podobná opatření, ale dosud se nerozhodla, na jakou třídu investorů se nová opatření zaměří.

Bílý dům také pracuje na výkonném řádu, který by vládě USA umožnil přezkoumat a blokovat určité americké investice do high-tech v zahraničí, zejména v Číně, podle zdrojů, které jsou s touto záležitostí obeznámeny. Protože by to mohlo ohrozit národní bezpečnost Spojených států.

Zpráva uvedla, že objednávka může být oznámena již ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Objednávka nabývá nového důležitosti poté, co byla podobná opatření odstraněna z legislativy, aby se začátkem tohoto roku dotovala průmysl CHIP.

Americká obchodní komora navíc uvedla: „Pevně ​​se domníváme, že prezident Biden letos na podzim vydá jasnější a cílenější (výkonný příkaz pro zahraniční investice).“

Skupina dodala, že očekává, že při provádění plánu bude hrát roli amerického ministerstva financí i obchodního oddělení. Plán se alespoň zpočátku zaměří na investice do polovodičů, umělé inteligence a kvantové výpočetní techniky.
Produkt RFQ