Analytik: Závislost globálního technologického průmyslu na Čínské pevnině může být do roku 2030 snížena o 20% ~ 40%

Sep 30,2022

Podle analýzy Bloombergů Spojené státy podporují outsourcing „přátelské banky“, aby snížili závislost domácích podniků na Čínské pevnině a naléhali na americké podniky, aby své dodavatelské řetězce obrátily do zemí, které jsou „přátelské“ pro Spojené státy, USA. Pro Apple, hlavního výrobce spotřební elektroniky je to docela obtížné. Analýza poukazuje na to, že ačkoli se Apple snaží snížit svou závislost na Číně, jako je například začátek některých telefonů iPhone 14 v Indii předem, Analytici Bloomberg se domnívají, že Apple bude trvat osm let, než se přesune pouze 10% své výrobní kapacity ven z pevninské Číny.

Asi 98% iPhone Apple se vyrábí v pevninské Číně a spoléhá se na velké množství místních dodavatelů místních komponent, jakož i na moderní a efektivní logistiku, dopravu, komunikaci a napájení. Čína má kompletní a těžko kopírovatelný dodavatelský řetězec. Pokud Apple odejde, nemusí vstoupit do budoucna. Investice společnosti Apple do pevninské Číny je výrazně vyšší než u mnoha jiných společností. Amazon, HP, Microsoft, Cisco a Dell se také spoléhají na pevninskou Čínu, aby vytvořila hardware pro servery, skladovací a síťové produkty, ale jejich závislost na pevninské Číně je mnohem nižší než Apple.

Některé americké technologické společnosti investovaly v posledních 20 letech desítky miliard dolarů na vytvoření složitých výrobních řetězců v pevninské Číně. Ukončení těchto vztahů může trvat tak dlouho a může to také způsobit dlouhodobé poškození poškozené globální ekonomiky.

Americký technologický řetězec v USA se možná začal do určité míry odloučit. Zpráva Goldman Sachs dne 23. září zjistila, že v roce 2017 se podíl americké technologie dovozy přímo z pevninské Číny snížil o 10 procent, zejména kvůli zpomalení vývozu čínského mobilního telefonu. Vláda Biden oslabuje hospodářské vazby s Čínou dvěma hroty. Na jedné straně povzbuzuje podniky k převodu výroby s dotacemi a na druhé straně trestá investice do Číny s tarify a vývozními kontrolami.

Analytici Bloombergů poukázali na to, že do roku 2030 může být závislost globálního technologického průmyslu na čínské pevnině snížena o 20%~ 40%, zatímco výrobci hardwaru a elektroniky mohou v příštím desetiletí snížit jejich závislost na čínském trhu na 20%~ 30% .
Produkt RFQ